Dla wielu osób podróżowanie oznacza odwiedzanie nowych miejsc i podziwianie zabytków. Jednak oprócz tego warto posmakować lokalnej kuchni. Toskania – to malowniczy włoski region z ogromną ilością zabytków, który może także zaspokoić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
W Toskanii znajdziesz wiele smacznych potraw, od zup, makaronów po soczyste mięsa i opcje wegetariańskie. W rzeczywistości typowe dania Toskanii nie ograniczają się tylko do florenckiego steku. Kuchnia w Toskanii jest smaczna i obfita, ale przede wszystkim zróżnicowana. Co warto spróbować podczas wakacji w Toskanii?
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Kuchnia w Toskanii – TOP 15 dań, których warto spróbować
Oto nasza propozycja typowych dań, których warto spróbować w Toskanii:
Ribollita
Każda toskańska rodzina ma swój przepis na tę zupę, który jest udoskonalany i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nazwa oznacza ponownie ugotowany, ponieważ zupę tę spożywa się następnego dnia, po ponownym podgrzewaniu z odrobiną oliwy z oliwek.
Jest to zupa, która w swoim składzie zawiera różne rodzaje kapusty, cebuli, fasoli i marchwi. Ribollita to jedna z najpopularniejszych zimowych potraw w Toskanii i powinna być podawana bardzo gorąca. Ponadto głównym składnikiem jest czarna kapusta, która rośnie zimą. Jest to zatem prosta zupa chłopska z podstawowymi, ale jednocześnie pożywnymi składnikami. Dodatkowo w tym przepisie, podobnie jak w przypadku pappa al pomodoro, głównym składnikiem jest czerstwy chleb.
Polecany artykuł: Najpiękniejsze miasteczka w Toskanii
Crostini Toscani
Kiedy jesz gdziekolwiek w Toskanii – w restauracji lub w gościnie – prawie nie ma posiłku, który nie zaczynałby się od crostini Toscani. Jest to typowo toskańska przystawka, która składa się z pasztetu z wątróbek drobiowych, który podawany jest na cienkim kawałku chleba. Przystawkę tę rozsławiła Katarzyna Medycejska – włoska szlachcianka, która została królową Francji w XVI wieku. Co ciekawe, crostini Toscani uznano za inspirację dla francuskiego foie gras, więc było ważnym elementem kulinarnej ewolucji.
Spezzatino
Spezzatino to gulasz składający się z małych kawałków mięsa duszonych w niewielkiej ilości płynu. Zazwyczaj przygotowuje się go z delikatnych kawałków wołowiny, jagnięciny, baraniny lub wieprzowiny. Kawałki mięsa są zwykle obtaczane w mące, a następnie smażone na maśle z marchewką, cebulą, selerem, pancettą. Następne dodaje się do mięsa i warzyw białe wino. Wszystkie składniki muszą się gotować powoli przez długi czas, aż wszystko stanie się miękkie a mięso zacznie się rozpadać. Istnieją także wersje spezzatino z dodatkiem ziemniaków lub pomidorów. Prawdopodobnie nazwa potrawy pochodzi od słowa spezzettare, które oznacza krojenie na mniejsze kawałki.
Pappardelle al cinghiale
Pappardelle to słynna odmiana makaronu. W połączeniu z ragù di cinghiale (z dzika) jest jednym z najlepszych doświadczeń kulinarnych w Toskanii. W przeciwieństwie do klasycznego ragù, ten przygotowany z dzika ma bardziej intensywny i znacznie mocniejszy smak. Ragù di cinghiale uzyskuje się dzięki długiemu, gotowaniu mięsa w sosie z pomidorów i czerwonego wina.
Delikatne mięso w połączeniu ze świeżym makaronem to połączenie idealne. Każdy kęs jest pyszny! Danie to zwieńczone jest zawsze dużą ilością posiekanej świeżej pietruszki oraz sera Parmigiano. Pappardelle al ragù di cinghiale to niezwykle smaczne danie, które warto spożywać w połączeniu z kieliszkiem toskańskiego czerwonego wina.
Malfatti
Malfatti to typowe danie dla kuchni sieneńskiej, ale uważa się, że prawdopodobnie pochodzi ono z północnych Włoch. Te szpinakowe gnocchi są robione ręcznie, a ze względu na fakt, że nie mają jednolitego kształtu ani rozmiaru, nazywane są malfatti, co oznacza źle wykonane. W jego składzie znajdziesz gotowany szpinak, szczyptę soli, masło, ricottę, jajka, gałkę muszkatołową, parmezan i mąkę ( czasami także zamiast mąki stosuje się kaszę mannę lub bułkę tartą). Gdy wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane, formuje się je w małe kulki, które są obtaczane następnie w mące.
Bistecca alla fiorentina
Stek florencki jest bez wątpienia najbardziej znanym daniem w kuchni toskańskiej. Odkąd stał się sławny, wymawianie pełnej nazwy tego dania jest całkowicie zbędne, wystarczy zamówić „Fiorentinę”, a wszyscy będą wiedzieć, o czym mówisz. Istnieją dwie podstawowe cechy dobrego steku florenckiego: doskonały kawałek mięsa i profesjonalne przygotowanie.
Samo przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy położyć stek na grillu nad żarem bez płomieni, nie przekłuwając mięsa i obrócić je tylko raz, soląc z jednej strony i z drugiej. Cały proces trwa około 10 minut (po 5 minut z każdej strony). Tak przygotowane mięso posypuje się mielonym, czarnym pieprzem i skrapia się sokiem z wyciśniętej cytryny.
Pici all’aglione
Innym typowym toskańskim daniem jest pici all’aglione. Pici to świeży makaron, który ma formę dużych i długich spaghetti. Jednak tym co odróżnia to danie od innych potraw to specjalna odmiana czosnku. Jest to odmiana, o której przez wiele lat zapomniano, jednak przywrócono jego uprawę przez lokalnych rolników. Aglione z Val di Chiana ma bardzo duże ząbki i zdecydowanie delikatniejszy smak niż klasyczny czosnek.
Torta co’ bischeri
Torta co’ bischeri to przepis pochodzący z Pizy. Jest kruche ciasto z nadzienie, składającym się z czekolady, gotowanego ryżu, jaj, rodzynek, orzeszków piniowych, kandyzowanych owoców, gałki muszkatołowej oraz likieru. „Bischeri” to dekoracja z kruchego ciasta, która znajduje się na zewnętrznej krawędzi ciasta. Przygotowanie tego ciasta stało się tradycją. Jest ono przygotowywane dla pielgrzymów, którzy co roku przybywają, aby oddać cześć Cudownemu Krucyfiksowi, który znajduje się w kościele San Michele Arcangelo w Pontasserchio, niedaleko Pizy. Torta co’ bischeri można się delektować w Pizie i okolicy przez cały rok, jednak 28 kwietnia, w dniu, w którym pielgrzymi przybywają do Pontasserchio smakuje najlepiej.
Polecany artykuł: Zwiedzanie winnic w Toskanii – praktyczne wskazówki
Bomboloni
Włoskie pączki smażone w głębokim tłuszczu znane jako bomboloni to jedne z tradycyjnych słodyczy, które są najczęściej spożywane podczas sezonu karnawałowego. Jednak obecnie można je jeść przez cały rok. Choć mówi się, że bomboloni pochodzą z Toskanii, są one powszechnie sprzedawane jako przekąska w licznych cukierniach, piekarniach i kawiarniach w całych Włoszech.
Warto wiedzieć, że w Toskanii i dalej na północy Włoch bomboloni są po pokryte cukrem, natomiast w Lacjum te pyszne smakołyki posiadają przepyszny krem w środku. Tak zwane bomboloni Laziale są zazwyczaj wypełnione klasycznym kremem budyniowym zwanym crema pasticcera, a czasem nawet kremem czekoladowym.
Kuchnia w Toskanii – Panzanella
Panzanella to tradycyjne toskańskie danie z czerstwego chleba, czerwonej cebuli i bazylii, które jest doprawione oliwą, octem oraz solą. Pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą już z XIV wieku, co świadczy o jego długiej tradycji. W przypadku tego przepisu należy pozostawić chleb do namoczenia w wodzie przez około dziesięć minut, a następnie wycisnąć go i dodać inne składniki. Oprócz tych wyżej wymienionych, można także dodać na przykład pomidory, ogórki i inne dodatki, w zależności od wyborów szefa kuchni. Danie powinno być podawane na zimno, dlatego też jest jednym z typowych dań serwowanych podczas upalnych dni.
Castagnaccio
Castagnaccio to jeden z najbardziej popularnych deserów serwowanych w Toskanii. Przygotowuje się je głównie z mąki kasztanowej, dlatego też danie to jest szczególnie popularne jesienią, kiedy produkowana jest świeża mąka. Deser jest często wzbogacany rodzynkami, orzeszkami piniowymi, orzechami włoskimi i rozmarynem. Najbardziej znaną wersją jest ta z kandyzowaną skórką pomarańczową, rozmarynem oraz z orzeszkami piniowymi. Castagnaccio może towarzyszyć odrobina świeżej ricotty. Podobnie jak większość tradycyjnych włoskich potraw, castagnaccio narodziło się na wsi, gdy rolnicy musieli zadowolić się dostępnymi w okolicy składnikami, w tym przypadku mąką kasztanową.
Lardo di Colonnata
Małe miasteczko Colonnata, położone w górach Alp Apuańskich jest ojczyzną najsłynniejszego toskańskiego smalcu i słoniny. Wędlina produkowana z tutejszej słoniny posiada chronione oznaczenie geograficzne (ChOG). Produkowana jest ona z sezonowanego smalcu wieprzowego w Carrarze Przepis wymaga umieszczenia smalcu w marmurowych miseczkach natartych czosnkiem i dodawania do niego na przemian pieprzu, cynamonu, goździków, kolendry, szałwii oraz rozmarynu. Sezonowanie odbywa się przez kilka miesięcy (zazwyczaj między 6 a 10 miesięcy), po czym wędlina ta jest gotowa do podania. Jest ona serwowana w cienkich plasterkach z chlebem lub z dodatkiem warzyw.
Tagliatelle al tartufo
Kiedy odwiedzasz Włochy, a w szczególności Toskanię, po prostu musisz spróbować przynajmniej jednego dania składające się z makaronu. Tagliatelle al tartufo to wyjątkowe danie z makaronem, które zdecydowanie warto spróbować w Toskanii. Długie wstążki delikatnego makaronu tagliatelle przed podanie oblewa się roztopionym masłem z czosnkiem, a następnie posypuje wiórkami czarnej trufli i sera Parmigiano. Danie to ma niesamowity smak i jest niezwykle smaczne.
Cacciucco
Cacciucco to danie na bazie ryb i owoców morza, które jest typowe w toskańskiej kuchni. Istnieje kilka wersji tego dania, jednak te oryginalne przepisy pochodzą główne z Livorno oraz Viareggio. Co ciekawe, początkowo była to uboga zupa rybna, w której składzie znajdowały się m.in. ryby, skorupiaki i mięczaki. Obecnie tę rybną zupę podaje się z grzanką i sosem pomidorowym. Cacciucco najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina.
Fagioli con salsiccia
Na zakończenie naszego artykułu kuchni w Toskanii prezentujemy Fagioli con salsiccia. Być może polska nazwa dania fasola z kiełbasą, nie brzmi zbyt atrakcyjnie, ale włoska Fagioli con salsiccia brzmi znacznie lepiej. To rustykalne danie powstaje z fasoli borlotti, cebuli, czosnku, pokrojonej kiełbasy, papryki chili i pulpy z pomidorów. Jest to idealne danie na chłodne wieczory.
Autor: Magdalena Łydka