Kulinarna Toskania – co warto skosztować, będąc w sercu Włoch?

, Tagi , , , , , , , , ,

Pełen słońca, niesamowicie spokojny i radosny klimat o bogactwie zarówno historycznym, jak i kulinarnym? To na pewno brzmi jak ideał dla miłośników podróży. Choć może się wydawać nieprawdopodobnym, takie miejsce na Ziemi naprawdę istnieje. Na dodatek – wcale nie tak daleko od nas. Włoska Toskania – jedna z najpiękniejszych krain znad Półwyspu Apenińskiego od lat stanowi niewątpliwie jeden z ulubionych kierunków polskich turystów. 

Toskania w pigułce – najważniejsze fakty

Kraina, przez wielu nazywana „sercem Włoch” znajduje się w środkowych Włoszech, otoczona pasmem gór i wodami mórz. Jej stolicą jest Florencja – miasto, które słynie głównie z zapierającej dech w piersiach architektury, do dziś będącej wyznacznikiem kunsztu w tej dziedzinie. Zwana niegdyś Etrurią, dopiero w drugiej połowie XIX wieku stała się przynależna do Włoch. Wcześniej trafiała w ręce Austriaków lub Francuzów. Na pewno ciekawostką jest fakt, że to właśnie dialekt z Toskanii stał się podstawą dla narodowego języka Włochów. W regionie toskańskim gospodarka znajduje się na wysokim stopniu rozwoju. To tutaj uprawia się najważniejsze dla włoskiej kuchni produkty, takie jak oliwki czy wino. Nic więc dziwnego, że Toskania ludziom ze wszystkich zakątków świata kojarzy się nie tylko z niezwykłą architekturą wszechczasów, ale także wybitną kuchnią regionalną, której wielu nie potrafi się oprzeć. 

Toskania – największa miłość Włochów 

Kto poznał choć jedną osobę włoskiej narodowości, doskonale wie, jak wspaniałymi ludźmi potrafią być. Temperament, gościnność i wieczna radość potrafi na pewno zarazić niejednego przyjezdnego. Chociaż Włosi z natury są otwarci i pozytywnie nastawieni na cudzoziemców i nowe kultury, to jednego można być stuprocentowo pewnym – narodowej kuchni nie zamienią na nic innego. Dla ludności znad Półwyspu Apenińskiego dania kuchni włoskiej to świętość. Tutaj, mimo bez wątpienia rozwiniętej gospodarki turystycznej, inne kuchnie nie zostały niestety zbyt gorąco przyjęte. Zdecydowanie nie wynika to z niechęci czy nienawiści do innych narodowości. To dlatego, że Włosi są po prostu bezgranicznie zakochani w tradycji i nie odstępują jej w kuchni narodowej na krok. Niejeden Włoch próbował chociażby polskich pierogów czy bigosu i mimo, że smak zdecydowanie mu odpowiadał – o ile w Polsce mógł jeść te dania bez ograniczeń, tak we Włoszech prawdopodobnie i tak wybrałby coś z rodzimej karty dań. Z jednej strony może być to zaskakujące i niezrozumiałe podejście. Z drugiej? Nie można się zbytnio dziwić, skoro kuchnia włoska jest uważana za jedną z najlepszych i najsmaczniejszych na całym świecie.

Co więc warto spróbować, przeglądając karty dań we włoskiej restauracji? Jakie przysmaki czekają na turystów na każdym kroku i o czym nie wolno zapomnieć, poznając jeden z największych skarbów Włochów? Poniżej znajdziecie wszystkie najciekawsze i najpyszniejsze propozycje, jakie oferuje nam tradycyjna kuchnia Italii. 

1. Pizza

Chyba nikogo nie zdziwi tutaj obecność tego dania. Znane od wielu lat, uwielbiany fast-food w większości państw na świecie, który aktualnie można zjeść w co drugiej restauracji. Nieważne jednak, gdzie zjecie pizzę – nigdzie nie spróbujecie lepszej od tej robionej we Włoszech. Pizza pochodzi prosto z Italii, więc bez wątpienia to Włosi mają fach w rękach, jeśli mowa o przepysznym cieście z wieloma składnikami. Cieniutkie ciasto, prawdziwy sos z lokalnych pomidorów, szynka dojrzewająca i rukola… prawdziwy rarytas włoskiej kuchni, nie do podrobienia przez inne narodowości. 

2. Panzanella

Jednym z ulubieńców wśród produktów spożywczych dla mieszkańców Toskanii jest chleb. Ten nietuzinkowy smak z pewnością Was zaskoczy – brak soli w cieście wiąże się z historią regionu. Kiedy w XII wieku między Pizą a Florencją (obecnie dwiema prowincjami Toskanii) wywiązały się konflikty, miasto Krzywej Wieży wprowadziło embargo na sól. Choć mogłoby się wydawać, że jest to składnik niezbędny – pieczywo doskonale sprawdza się w wielu włoskich potrawach. Jedną z nich jest panzanella – pewnego rodzaju „sałatka”, której bazowym składnikiem jest najczęściej czerstwy chleb, uprzednio namoczony w wodzie. Wraz z dodatkami, takimi jak oliwki, suszone pomidory czy cebula, stanowi naprawdę zaskakujące danie. 

Toskania-Panzanella

3. Pappardelle al cinghiale 

Toskania została obdarzona nie tylko bogactwem architektury i historii – teren, na jakim znajduje się najpopularniejszy region Włoch ma ogromny potencjał również z wielu innych względów. Liczne toskańskie lasy oferują kolejne produkty, z których Włosi na przestrzeni lat uczynili niezbędne uzupełnienie swojej doskonałej kuchni tradycyjnej. Dzięki dostępowi do dużej ilości lasów, Toskania od co najmniej kilku dekad stanowi raj dla myśliwych. Żeby nie być gołosłownym – bogactwo tamtejszych lasów potwierdza potrawa pappardelle al cinghiale – to nic innego, jak tradycyjny włoski makaron z dziczyzną i dodatkami, na przykład pomidorami czy truflami. To danie, choć może brzmi banalnie przez ilość składników – idealnie podkreśla fakt, jak Włosi potrafią docenić to, co mają wokół siebie i stworzyć z tego cuda kulinarne. 

4. Ciasto panforte

Kilkuskładnikowe dania główne są idealnym wyborem na obiad. A jakie desery oferuje nam włoska kuchnia? Jeżeli ktoś wybiera się szczególnie w kierunku Sieny – jednej z prowincji Toskanii, to z pewnością spotka się z tradycyjnym ciastem tamtego regionu. Choć jest to potrawa, która w Italii zarezerwowana jest na Boże Narodzenie – jednak zdecydowanie nie zabraknie go w restauracjach dla turystów i tamtejszych mieszkańców. Panforte to miękkie, puszyste ciasto z bakaliami i orzechami, uzupełnione wyrazistym smakiem przypraw. 

Toskania-ciasto

5. Bistecca alla fiorentina

Dla prawdziwych miłośników mięsa ucztą dla podniebienia będzie znany już prawie na całym świecie krwisty stek na florenckich zasadach. Już samo świetnej jakości mięso zachęca do degustacji – wołowina pozyskiwana z lokalnych hodowli krów w Toskanii nie jest tanim daniem. Jednak opinie na temat tej potrawy sprawiają, że warto zainwestować w tak wykwintne danie. 

Bistecca alla fiorentina-Toskania

6. Włoskie gelati 

Lody – można spotkać niewątpliwie na całym świecie, prawda? Wszędzie znajdują się budki z lodami i sorbetami, więc nie jest to rzadko spotykany przysmak. Niemniej jednak, lody spotykane u nas w Polsce zdecydowanie różnią się od tych sprzedawanych w Toskanii. Szukając odpowiednika dla tych niesamowitych smaków Italii, w myślach pojawiają się chyba tylko chorwackie, choć i tak nie jest to ten sam poziom. Nieważne, jaki smak się wybierze – każdy z nich na pewno zachwyci przy pierwszej degustacji. Warto też zwrócić uwagę na to, jak wygląda porcja włoskich lodów. Chyba bez problemu można stwierdzić, że to co najmniej podwojona wersja polskiej gałki zimnego przysmaku.

7. Toskania a wino

Choć tak naprawdę cały kraj znad Półwyspu Apenińskiego słynie z najlepszych win na świecie, na pewno te toskańskie są jednymi z najpopularniejszych. Toskania słynie bezsprzecznie z ilości winnic i malowniczych krajobrazów, na których rozpościera się widok na plantacje krzewów winnych. Nikogo nie dziwi więc fakt, że wino stało się jednym z symboli i wizytówek tego regionu. W Toskanii produkuje się przede wszystkim czerwone wino, jednak dla koneserów białego również znajdzie się coś dobrego. Montepulciano czy Vernaccia di San Gimignano to jedne z najlepszych propozycji win prosto z Italii.

Nie od dziś wiadomo, że Toskania stanowi bezcenny skarb dla Włochów. Choć imponuje głównie pod względem turystycznym, to wedle powiedzenia „przez żołądek do serca”, niejednemu smakoszowi ten region skradł serce.

Poprzedni

Szlakiem Toskanii, czyli najpiękniejsze miejsca we Włoszech

Noclegi we Florencji – najlepsze miejsca

Następny

Dodaj komentarz