Montepulciano – miasto jak z pocztówki

, Tagi , , , , , ,

Montepulciano rozciąga się na wapiennym wzgórzu między dolinami Val d’Orcia i Val di Chiana. To niewielkie średniowieczne miasteczko uchodzi za jedno z najpiękniejszych w całej Toskanii. Jego urodę doceniają zwłaszcza filmowcy. Dlatego kształtuje wyobrażenie o regionie wielu osób, które znają je z ekranu, choć nie wiedzą na ogół, jak się nazywa. Montepulciano znajduje się rzut kamieniem od Sieny, a także niedaleko Florencji i Rzymu. Bezpośrednio wokół niego rozpościera się krajobraz sielskiej wsi – zielone wzgórza usiane uprawami winorośli i smukłymi drzewami cyprysowymi.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Co warto zobaczyć w Montepulciano?

Życie w Montepulciano toczy się wokół centralnego placu Piazza Grande, otoczonego zabytkowymi budynkami. Uwagę przykuwa zwłaszcza wzniesiony w średniowieczu Palazzo Comunale. Za niewielką opłatą można wejść na jego dzwonnicę, by podziwiać zapierającą dech w piersiach panoramę miasteczka i okolic. Kolejnym obowiązkowym punktem na turystycznej mapie Montepulciano jest Duomo, czyli katedra. Z zewnątrz wygląda może niepozornie, ale w środku znajdują się liczne dzieła sztuki. Wśród nich najbardziej znany jest obraz Matki Boskiej Wniebowziętej pędzla Taddeo di Bartoli. Stworzony we wczesnym renesansie tryptyk zachwyca bogactwem zdobień i detali.

Palazzo Comunale (Ratusz) w Piazza Grande, Antyczne miasto Montepulciano, Toskania
Palazzo Comunale (Ratusz) w Piazza Grande, Antyczne miasto Montepulciano, Toskania, licencja: shutterstock/By Matej Kotula

Smaki, które zabierzecie do domu

Gospodarka Montepulciano opiera się zarówno na turystyce, jak i na rolnictwie. Miasteczko i jego okolice słyną z wytwarzanych tam win, wśród których prym wiedzie produkowane od wieków czerwone wino Nobile. To wino najczęściej zachwalają koneserzy włoskich trunków. Nie należy mylić go z innymi, na ogół tańszymi winami produkowanymi z winogron odmiany Montepulciano. By wypróbować różne smaki i znaleźć wino, które przywieziemy do domu, można wybrać się na jedną z licznych degustacji. Na przykład w jednej z najstarszych winiarni w pałacu Contucci, czy w Cantina Gattavecchi mieszczącej się w piwnicy kościoła. Przy okazji warto także zajrzeć do piwniczek, gdzie wino przechowywane jest w dębowych beczkach.

Stara piwnica z butelkami i beczkami pod zamku produkcji wina
Stara piwnica z butelkami i beczkami pod zamku produkcji wina, licencja: shutterstock/By Dimitri Lamour

Jednak wino to nie jedyny miejscowy specjał. Koniecznie trzeba spróbować też wyśmienitego sera owczego pecorino. Tradycja jego wytwarzania sięga czasów starożytnych. Bez obaw można kupić go i przywieźć ze sobą do kraju. Dojrzewające sery nadają się do transportu, zwłaszcza jeśli są próżniowo zapakowane. Istnieje kilka rodzajów pecorino, ale należy zwrócić uwagę, czy ser, który kupujemy, ma certyfikat jakości DOP. Dobrym miejscem, by nabyć ser jest targ odbywający się w każdy czwartek przy Piazza Pietro Nenni (w pobliżu dworca autobusowego). Przy stoisku mamy możliwość spróbować sera i sprawdzić, czy odpowiada naszemu gustowi. Na targu można też oczywiście nabyć świeże warzywa i owoce. Nie pożałujemy również zakupu pysznego, lokalnego miodu.

Co zjeść w Montepulciano?

Gdy nadejdzie czas na obiad, trzeba poszukać restauracji serwującej typowy dla regionu makaron pici (czasem nazywany pinci). Jest on robiony ręcznie i przypomina spaghetti, lecz różni się grubością nitki, która jest jest mniej więcej taka, jak grubość typowego ołówka. Podaje się go z wieloma różnymi rodzajami sosów i mięs. Nietrudno znaleźć restaurację, która ma to danie w karcie, ale za jedno z najlepszych miejsc, by zjeść pici, uważana jest Osteria del Conte. Ceny w restauracji są rozsądne, a poza pici można tam skosztować innych tradycyjnych potraw toskańskich. W pobliżu historycznego centrum znajduje się też Ai Quattro Venti. Zaletą tej restauracji, poza pysznymi daniami, jest możliwość delektowania się posiłkiem przy stoliku na świeżym powietrzu.

Garść informacji praktycznych

Przed podróżą do Montepulciano warto rozważyć, jaki środek lokomocji będzie nam najbardziej odpowiadał. Polecany jest dojazd jednym z autobusów, które regularnie odjeżdżają z Florencji, Sieny i Rzymu. Oczywiście można też zdecydować się na dojazd samochodem, jednak trzeba wiedzieć, że centrum jest dostępne wyłącznie dla pieszych (tylko miejscowi otrzymują specjalne pozwolenia na wjeżdżanie tam autem). Jeśli zamierzamy się tam zatrzymać, będzie konieczne znalezienie parkingu na obrzeżach, a w lecie, gdy miasteczko odwiedza najwięcej turystów, może okazać się to trudne.

Najlepsze hotele we Florencji

Poprzedni

Monteriggioni – miasteczko, gdzie czas się zatrzymał

San Gimignano – miasto wież

Następny

Dodaj komentarz