Toskania to włoska prowincja słynąca z najlepszego wina i prostego, autentycznego jedzenia. Większość tutejszych dań opiera się wyłącznie na lokalnych warzywach, ręcznie robionym makaronie i niepowtarzalnym chlebie w nieco cięższym niż w reszcie kraju wydaniu. Jej stolicą jest Florencja, która godnie reprezentuje region i rozsławia tutejszą kuchnię wśród turystów. A to wszystko w licznych włoskich knajpkach. Jaka restauracja we Florencji zaserwuje nam wspaniały posiłek?
Florencja jak cała Toskania posiada odrębną od reszty Włoch tradycję kulinarną. Jest to bowiem najbardziej zalesiony w całym kraju region, stawiając w swoich daniach między innymi na dziczyznę i grzyby. Tradycyjna tutejsza kuchnia opiera się na chłopskich przepisach dawnej biednej, rolniczej ludności. Wśród sztandarowych potraw możemy odnaleźć tu na przykład gulasz Peposo, bezsolny chleb, zupę Pappa al pomodoro, czy Bistecca alla fiorentina będący przykładem steku z lokalnej rasy bydła chianina. Wśród najciekawszych potraw z dziczyzny godnym polecenia jest natomiast królik po myśliwsku- cacciatore. Poniżej przedstawione zostały najciekawsze lokale we Florencji zarówno z tradycyjną, domową kuchnią, jak i te nagrodzone gwiazdkami Michelin.
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Restauracja La Giostra
Rozpoczynając kulinarną podróż po najciekawszych i najsmaczniejszych restauracjach we Florencji, nie można pominąć La Giostra. Ta niewielka i urocza restauracja znajduje się na Borgo Pinti niedaleko Piazza del Duomo i Museo Nazionale del Bargello. Restaurację prowadzi członkek austriackiej rodziny królewskiej. Lokalizacja w niewielkim budynku, zabytkowej kamienicy sprawia, że wnętrze przypomina piwniczkę z winem. Słynie z autentycznych dań kuchni włoskiej, śródziemnomorskiej i oczywiście toskańskiej. Wśród sztandarowych potraw nie mogłoby zabraknąć tu steków, caprese czy grillowanego labraksa.
Restauracja Cantina Barbagianni
Cantina Barbagianni to ekskluzywna restauracja znajdująca się za rogiem La Giostra przy Via Sant’Egidio. Jest znacznie mniej znana od poprzedniej, ale i jednocześnie mniej uczęszczana przez turystów. Stanowi idealny przykład toskańskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, serwując między innymi podpuszczkowy, owczy ser pecorino z truflowym miodem i dżemami, tagliatelle z toskańskim sosem wołowym czy ziemniaczane gnocchi z sosem z ośmiornicy.
Ekskluzywna restauracja 4 Leoni
4 Leoni to przykład nowoczesnej restauracji znajdującej się ekskluzywnym hotelu przy Via dei Vellutini niedaleko przepływającej przez miasto rzeki Arno.Turyści polecają tę restaurację w mieście za sprawą serwowanego tu makaronu podawanego ze szparagowym sosem oraz nadziewanego gruszką i serem taleggio, będącym przykładem delikatnego i subtelnego w smaku sera dojrzewającego. Nie rozczarują się tu również miłośnicy steków i owoców morza, popijając je kieliszkiem doskonałego lokalnego wina.
Steakhause- Perseus
Perseus znajduje się przy Viale Don Minzoni niedaleko Piazza della Liberta. Stanowi przykład florenckiego steakhouse. Wśród dużego wyboru steków, największą popularnością cieszy się tutejszy stek Florentina, który jest ogromnym kawałkiem mięsa i, jak na Toskanię przystało, bardzo krwistym. Prócz steków w restauracji można zjeść między innymi tatar z przepiórczym jajkiem , risotto czy kwiaty cukinii. Dopełnieniem każdego posiłku jest z pewnością domowe czerwone lub białe wino.
Domowa Trattoria Mario
Tratoria Mario to niewielka i klimatyczna restauracja serwująca wyłącznie dania kuchni lokalnej znajdująca się przy Via Rosina, niedaleko Piazza del Mercato Centrale oraz Palazzo Medici Riccardi. Nieskomplikowana i w całości autentyczna jest najchętniej odwiedzana przez okolicznych mieszkańców Florencji. Wśród najczęściej serwowanych w lokalu dań, prócz oczywiście steków i makaronu al ragu, jest także Trippa, czyli flaki, które chociaż w niczym nie przypominają tych Polskich, są wyborne. Podaje się je bowiem z pomidorowym sosem i zapiekane pod aromatycznym lokalnym serem. Można zatem powiedzieć, że menu jest tu bardzo urozmaicone.
Pizzeria Obica Mozzarella Bar
Obica Mozzarella Bar to przykład lokalu słynącego z nowoczesnej kuchni. Znajduje się w luksusowym i niepowtarzalnym wnętrzu pałacu przy Via Dei Tornabuoni niedaleko Museo Nazionale del Bargello. Znajdziemy tu najlepsze produkty z całych Włoch od kremowej ricotty, poprzez świeżą mozzarellę i burratę aż po trufle. Serwowana tu pizza jest jednym z najczęściej zamawianych dań. Ale kuchnia serwuje też lokalne, kremowe zupy oraz makarony z owocami morza, truflami lub duszonym mięsem.
Sezonowa Parione
Restauracja Parione położona przy Via del Parione na brzegu rzeki Arno. Niedaleko znajdują się Basilica di Santa Maria Novella i Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Mieści się w jednym z największych w centrum miasta pałaców we Florencji. Jest przykładem nowoczesnej i sezonowej kuchni toskańskiej. Wśród jej sztandarowych potraw odnajdziemy między innymi tagiiata di manzo (wołowe carpaccio), domowy makaron z ragu lub borowikami oraz osso bucco, czyli duszoną gicz cielęcą.
Restauracja La Menagere
To bar, kawiarnia, klub i restauracja w jednym miejscu. Znajduje się przy Via De’Ginori niedaleko Palazzo Medici Riccardi a Galleria dell’Accademia di Firenze. Zachwycające wnętrze skrywa kilka sal podzielonych w zależności od ich przeznaczenia. W części restauracyjnej lokalu stoły tworzą biesiadny klimat. Do najchętniej kosztowanych dań należą gnocchi z serowym sosem, kuskus z jagnięciną oraz grillowane ryby.
Restauracja Enoteca Pinchiorii
To najbardziej luksusowy i ekskluzywny lokal wyróżniony aż trzema gwiazdkami Michelin . Lokal znajdziemy przy Via Ghibellina tuż przy Basilica di Santa Croce di Firenze. Szef kuchni przygotowuje swoje potrawy niczym w alchemicznym laboratorium, poszukując innowacyjnych rozwiązań w tradycyjnych toskańskich potrawach. Za 7 daniowy posiłek dla jednej osoby zapłacimy tu 275 €. To wysoka cena ale z pewnością możemy liczyć tu na niezapomniane doznania smakowe. Wśród serwowanych potraw możemy bowiem skosztować chrupiącego ravioli z redukcją z kapusty z dodatkiem kaparów, boczku i pora, a także tagliatelle z masłem, grillowanymi sardynkami i chrupiącą wieprzowiną.
http://www.fuocomatto.it/
Patrz : https://www.eryniawtrasie.eu/38792
Wyśmienita obsługa i wyśmienita Bistecca! O innych daniach nie wspominając.