Montalcino – stolica wina i symbol historii Włoch

, Tagi , , , , , ,

Zwiedzając jedno z najcieplejszych państw Europy znad Półwyspu Apenińskiego, grzech nie zawitać do Toskanii. To region, który od lat stanowi jedną z najpopularniejszych i najpiękniejszych części Włoch. O ile region wybrać jest łatwo, tak poszczególne miejsca, które warto odwiedzić, już trudniej. Każde z nich skrywa w sobie piękno, które dla podróżujących może stać się najlepszym wspomnieniem z wyjazdu. Jednym z takich miejsc jest Montalcino – niewielkie miasteczko, będące dla Włochów bezcennym skarbem. Co zwiedzić w tej części Sieny? Czym Montalcino przyciąga turystów? Jak zaplanować sobie podróż tak, by to właśnie południe Sieny było najlepszym doświadczeniem włoskiej wycieczki?

Montalcino w pigułce – fakty dla ciekawskich

Z pewnością wielu z nas przed planowany wyjazdem, przygotowuje się do niego pod wieloma względami. Zanim więc rozpoczniemy podróż, warto zagłębić się w temat dotyczący przyszłego kierunku naszej podróży. Podstawowe informacje potrafimy wyszukać w internecie lub książkowych przewodnikach. Montalcino jest jednak takim miastem, które pomimo niewielkiej powierzchni i nie nad wyraz popularnej lokalizacji, skrywa w sobie intrygujące sekrety. Przede wszystkim, miejscowość słynie z pewnego przysmaku, będącego ulubieńcem nie tylko wśród rodowitych Włochów. Miłośnicy tradycyjnej kuchni Italii doskonale wiedzą, jak pyszne trunki wywodzą się z miasteczka na południu Sieny. To właśnie Montalcino jest stolicą prawdziwego wina, prosto znad Półwyspu Apenińskiego. Włosi są niezwykle precyzyjni i z ogromnym szacunkiem podchodzą do swoich arcydzieł. Włoskie wino, wytwarzane w Montalcino, jest kontrolowane przez Il Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Choć, co prawda, miasto jest znane przede wszystkim z produkcji wina, to mało kto zdaje sobie sprawę o tak dokładnym procesie jego powstawania. Co więcej, jego sprzedaż nigdy nie rozpoczyna się przed upływem pięciu lat od daty zbiorów. Miasto w północnych Włoszech jest także twierdzą sztuki i niezwykle historyczną wizytówką włoskiej architektury . To właśnie w Montalcino urodził się jeden z najwybitniejszych twórców barokowych, czyli architekt Giovan Battista Contini.

We Włoszech wiara w mitologię i różnego rodzaju legendy nie jest niczym nowym. Brunello di Montalcino również posiada swoją. Legenda głosi, że prestiżowe włoskie wino swoją nazwę zawdzięcza pomysłowi dawnych obrońców Fortezzy. Wymęczeni wartą, postanowili spróbować zniszczyć swoich wrogów poprzez winny makijaż. Gdy przeciwnicy ujrzeli ich brązowe twarze, od razu zwątpili w sens kolejnego ataku na ich miasto. Stąd właśnie pojawiła się nazwa „brunello”, oznaczająca nic innego, jak kolor twarzy ówczesnych wojowników. Ponadto, taką samą nazwę nosi lokalny szczep winorośli Sangiovese, z którego powstaje ten wybitny trunek.

winnice-Toskania

Miasto wina – jak dojechać do Montalcino?

Jeżeli do Montalcino planujemy dostać się bezpośrednio z Polski, to do wyboru mamy dwie możliwości – podróż samochodem lub lot samolotem. Jeżeli chodzi o podróż drogą powietrzną – najkorzystniej wybrać lot do stolicy Toskanii, czyli Florencji. Stamtąd, z bezpośredniego portu lotniczego do samego Montalcino można dostać się samochodem, pokonując trasę około 120 km. Z racji tego, że wielu turystów decyduje się również na podróż do Sieny – główne miasto prowincji od „stolicy toskańskiego wina” dzieli zaledwie 40 km. Aby dotrzeć z Sieny do Montalcino, trzeba się kierować drogą SR2 na południe, w kierunku Buonconvento. 

Zwiedzanie miasta, czyli co zobaczyć w Montalcino

W poznawaniu Montalcino najlepsze jest to, że jest ono stosunkowo niewielkie. To duży plus dla tych, którzy mają ograniczony czas podróży, a chcieliby zobaczyć jak najwięcej. Wbrew pozorom, powierzchnia miasteczka wcale nie ogranicza jego piękna pod względem turystycznym. 

Miłośnicy dawnej architektury zdecydowanie nie powinni pominąć na swojej trasie Abbazia di Sant’Antimo. To niezwykła budowla w stylu romańskim, której historia sięga naprawdę daleko. Początki budowy benedyktyńskiego opactwa przypadają na VIII wiek. Choć nadszarpnięta zębem czasu, to nadal stanowi symbol włoskiego romanizmu. Obcowanie z jego formą pozwala na idealne poznanie tamtejszego nurtu architektonicznego – sporych rozmiarów dzwonnica, rzeźbione zdobienia przy portalu elewacyjnym… to po prostu trzeba zobaczyć!

Forteza di Montalcino to idealne miejsce na to, by podziwiać magiczne miasteczko w całej okazałości. Mury fortecy same w sobie być może nie zachwycają, ale widok, jaki można podziwiać, stojąc na samym szczycie twierdzy, zdecydowanie jest wart poświęconego czasu. Każdy turysta, który zdecyduje się wejść na taras widokowy, nie pożałuje. Krajobraz całego miasteczka w zasięgu wzroku robi wrażenie. 

Każdy, kto kojarzy Montalcino, najprawdopodobniej wie, że nosi ono tytuł „stolicy toskańskiego wina”. Nie tylko niezwykły smak i wieloletnia tradycja wpłynęła na taki wizerunek miasta – to właśnie tutaj uprawia się wiele winiarni i winnic w Toskanii. Będąc w miejscu, które jest po prostu przesiąknięte do granic możliwości włoskim winem, nie sposób nie skorzystać z możliwości krótkiego zwiedzania tamtejszych zakątków. Poggio Antico, Fattoria dei Barbi czy Altesino – wszystkie te miejsca pozwolą zagłębić się w tradycję wytwarzania wina włoskiego. Oprócz zobaczenia na własne oczy klimatycznych pól uprawnych, turyści mają możliwość degustacji tego przepysznego trunku, które nie tylko dla Włochów stanowi jedną z najlepszych odmian alkoholi. Mając więcej czasu na zwiedzanie winnic, warto go zagospodarować na Casato Prime Donne – miejsce, które od wielu pokoleń jest poświęcone wyłącznie produkcji Brunello di Montalcino – 16 hektarów prawdziwych włoskich winnic. A może tereny w Palazzo? Tu również tradycja odgrywa istotną rolę, a pierwsze Rosso di Montalcino powstało tam w 1993 roku. 

Włoska kuchnia – gdzie zjeść w Montalcino?

Nie samym zwiedzaniem człowiek żyje, a prawdziwej kuchni włoskiej po prostu trzeba spróbować. Montalcino na swoim terenie posiada naprawdę ciekawe i godne polecenia restauracje. 

Osteria Enoteka Osticcio to miejsce, które zapamiętuje się nie tylko dzięki przepysznym daniom. Ogromne wrażenie robi klimat tego lokalu – klimatyczny ogródek oraz przeszklona sala, z której można podziwiać piękno natury toskańskiej. Restauracja z pewnością nie należy do najtańszych, jednak oferowane w niej dania zawsze są na najwyższym poziomie. 


Vineria le Potazzine jest niewielką, uroczą restauracją, która aż się prosi o zawitanie do środka. Znajduje się na samym środku placu Garibaldi. Kuchnia oferuje różnego rodzaju włoskie przysmaki, których piękno tkwi w prostocie i jakości lokalnych składników.
Jeżeli szukacie czegoś mniej wyrafinowanego i nieprzesadzonego, to Osteria di Porta al Cassero będzie idealnym wyborem. Ta klimatyczna, włoska osteria nie posiada szerokiego wachlarzu wyboru, jeśli chodzi o dania – niemniej jednak, jedzenie tutaj smakuje jak w prawdziwym włoskim domu, a ceny są naprawdę stosunkowo niskie.

Osteria di Porta al Cassero

Nocleg w Montalcino, czyli najlepsze hotele w okolicy

Jeśli jeden dzień w Montalcino to za mało (a z pewnością jest to bardzo krótko, nawet na tak niewielkie miasteczko), warto poszukać noclegu – z uwagi na dość wysokie nastawienie turystyczne, „stolica wina” posiada naprawdę szeroką ofertę hoteli

Hotel Vecchia Oliviera znajduje się praktycznie w samym centrum miasta – zaledwie dwie minuty spacerem do serca Montalcino. Oprócz odkrytego basenu i przepięknego ogrodu, w ofercie hotelowej jest także darmowe wifi, bezpłatny parking oraz śniadanie w formie bufetu. Miejsce jest naprawdę klimatyczne, a jego ogromną zaletą jest lokalizacja.

Poprzedni

Terme di Saturnia – przewodnik po włoskich termach

Monticchiello – co zobaczyć, zwiedzanie, noclegi

Następny

Dodaj komentarz