TOP 12 najlepszych winiarni w Chianti

Tagi , , , , ,

Wino Chianti jest bez wątpienia jednym z najbardziej znanych produktów na świecie. To toskańskie wino jest znane, cenione oraz eksportowane na cały świat. Kiedy myślę o toskańskim winie, natychmiast wyobrażam sobie region Chianti. Jest on jednym z najbardziej znanych obszarów produkcji tego alkoholu na świecie ze względu na długą tradycję winiarską oraz jakość win. Chianti to kraina win o intensywnym czerwonym kolorze oraz mocnym smaku. Zwiedzanie Chianti bez odwiedzenia niektórych piwnic to trochę tak, jakby nie w pełni cieszyć się wakacjami w Toskanii.

Historycznie Chianti (w prowincji Florencja) obejmowało gminy: Radda, Gaiole oraz Castellina. Obecnie do tego obszaru dodano także gminy Castelnuovo Berardenga i Poggibonsi (w prowincji Siena), San Casciano Val di Pesa, Tavarnelle Val di Pesa oraz Greve. Do tego obszaru dołączyła także część gminy Barberino Val d’Elsa, która produkuje wino o nazwie „Chianti Classico” ( etykieta z czarnym kogutem).

Jeśli jesteś miłośnikiem wina, w Toskanii będziesz miał okazję skosztować doskonałych win, które zachwycą Twoje podniebienie.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Jaka jest różnica między Chianti a Chianti Classico?

Wino Chianti posiada prestiżowe oznaczenie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Produkowane jest ono w prowincjach Siena, Piza, Florencja, Arezzo, Pistoia oraz Prato z 75-100% odmiany winorośli Sangiovese. Z kolei produkcja Chianti Classico DOCG jest ograniczona tylko do niewielkiego obszaru pomiędzy prowincjami Siena oraz Florencja. Obejmuje ona gminy Castellina, Greve, Radda oraz Gaiole. Do produkcji Chianti Classico dozwolone jest użycie winorośli Sangiovese w co najmniej 80% oraz mieszanki innych czerwonych winogron uprawianych w Toskanii.


Najlepsze winiarnie do odwiedzenia w Chianti

Aby wybrać miejsce na degustację wina, warto w pierwszej kolejności określić obszar, który Cię interesuje. Gdzie więc wybrać się w Chianti na degustację wina? Poniżej znajdziesz kilka sugestii.

Castello di Querceto

W gminie Greve można zwiedzić piwnice zamku Querceto. Oryginalny budynek pochodzi ze średniowiecza, jednak pożar zniszczył większość zabudowań i do dziś zachowała się tylko część ścian. Od 1897 roku jest własnością rodziny François, która dzięki wytrwałości i poświęceniu uczyniła z niego jedną z winiarni produkujących Chianti Classico. Na terenie winiarni znajduje się również gospodarstwo, które otoczone jest winnicami. Co ciekawe, w piwnicach winiarni znajdują się butelki z winem, które pochodzą z 1904 roku.

Adres: Via Alessandro François, 2 – Greve

Antinori

Posiadłość rodziny Antinori znajduje się w San Casciano Val di Pesa, w prowincji Florencja. Winiarnię otwarto w 2012 r. i została ona zaprojektowana z myślą o niskim wpływie na środowisko i dużej oszczędności energii. Dlatego też piwnicę zbudowano z naturalnych materiałów. Piwnicę zaprojektowano tak, aby umożliwić winifikację i zagwarantować idealną temperaturę do produkcji oraz przechowywania wina. Rodzina Antinori należy do najstarszych rodzin zajmujących się włoską enologią. Do najbardziej znanych win produkowanych przez Marquises Antinori należą na przykład: Solaia, Tignanello oraz Chianti Classico Badia a Passignano Gran Selezione. Wina te można degustować na przykład w restauracji „Rinuccio 1180” w San Casciano Val di Pesa.

Adres: San Casciano Val di Pesa

Polecany artykuł: Najpiękniejsze miasteczka w Toskanii

Erta di Radda

Nazwa tego wina jest nierozerwalnie związana z charakterystyką terytorium, na którym powstało. Winorośle rosną bowiem na stromych zboczach winnic (Erta to zbocze po włosku), położonych w pobliżu historycznego centrum Radda. „Erta di Radda” to mała firma, zarządzana w całości przez Diego Finocchi. Właściciel osobiście zajmuje się wszystkimi działaniami, od przycinania winorośli po sprzedaż wina. Co ciekawe, to tutaj produkuje się certyfikowane Chianti Classico z winorośli Sangiovese pochodzącej z 1967 roku.

Adres: Case Sparse il Corno 25,  Radda

Le Potazzine

Posiadłość posiada ponad pięć hektarów winnic, z których produkowane jest wino Brunello. Co więcej, trzy z nich znajdują się na wysokości 507 metrów nad poziomem morza i mają średni wiek około 14 lat. Pozostałe znajdują się w Sant’Angelo, na wysokości około 420 metrów nad poziomem morza. Głównym celem tej winiarni była produkcja wina w możliwie najbardziej naturalny sposób. Osiągnięto to dzięki naturalnej fermentacji i starzeniem się wina w średniej wielkości dębowych beczkach, zgodnie z tradycją, zarówno dla win Brunello, jak i Rosso di Montalcino.

Adres: Località Le Prata, 262,Montalcino

Dievole

Rodzina Bulgheroni nadała miejscu Dievole nowego życia. Zbudowano nowe budynki i rozszerzono winnicę o produkcję doskonałej jakości oliwy z oliwek extra virgin. Wśród etykiet win znajdziesz m.in.: Chianti Classico Gran Selezione Vigna di Sessina oraz Chianti Classico Riserva Novecento, które można degustować w połączeniu z daniami restauracji „Novecento”. W Dievole możesz także spędzić noc w pięknych pokojach wewnątrz zabytkowej willi, z niesamowitymi widokami na toskańską okolicę.

Adres: Località Dievole 6, Castelnuovo Berardenga

Castello di Ama

Posiadłość Castello di Ama posiada długą tradycję produkcji win w Chianti. Wśród najsłynniejszych win produkowanych w tej winiarni znajdziesz na przykład: Merlot, Chianti Classico Gran Selezione Vigneto Bellavista, L’Apparita oraz Chianti Classico Gran Selezione San Lorenzo. Te unikalne wina doskonale komponują się z potrawami serwowanymi w Ristoro di Castello di Ama, wśród których specjalnością jest perliczka na kremie kasztanowym.

Adres: Località Ama in Chianti, Gaiole

Castello di Albola

Castello di Albola, należące do rodziny Zonin od 1979 roku, jest niewątpliwie jedną z najlepszych winiarni produkujących wina Chianti Classico. Rodzina Zonin spędziła ostatnie 40 lat na rozbudowie winnic położononych na około 900 hektarach ziemi. Podczas wizyty w tym miejscu można dowiedzieć się sporo o historii posiadłości, zwłaszcza o Chianti Classico, z anegdotami na temat składu wina i różnych technik starzenia go w beczkach. Podczas zwiedzania możesz także wybrać się na degustację 4 win z lunchem serwowanym na wewnętrznym dziedzińcu zamku. Lunch zazwyczaj składa się z przystawki, pierwszego i drugiego dania oraz deseru. Jakość przygotowywanych potraw jest tu naprawdę wysoka i sprawia, że degustacja win jest wyjątkowa.

Adres: Via Pian d’Albola, 31, Radda

Badia a Coltibuono

Badia a Coltibuono to dawne opactwo, które przekształcono w luksusową willę. Tutaj narodziła się tradycja winiarska, którą stworzyli mnisi benedyktyńscy. Co ciekawe, opactwo to zachowało również oryginalną strukturę, która pochodzi z 1051 roku. I to właśnie w archiwach tego opactwa nazwa „Chianti” pojawia się po raz pierwszy w historii, w dokumencie pochodzącycm z końca XII wieku. Dodatkowo w piwnicach, ściany i najstarsze butelki pokryte są ciemną pleśnią, która pomaga utrzymać odpowiedni poziom wilgotności w pomieszczeniach. Wszystkie wina produkowane w Badia a Coltibuono są organiczne. Degustacja win odbywa się w największym pomieszczeniu willi, która ozdobiona jest XVI-wiecznymi freskami. Oprócz Chianti Riserva, Chianti Classico, Supertuscan oraz winiarnia Badia a Coltibuono produkuje także doskonałą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Na szczególną uwagę zasługuje ciemne wino o nazwie „Occhio di pernice”.

Adres: Badia a Coltibuono, Gaiole

Castell’In Villa

Castell’in Villa to średniowieczna wioska z 1200 r., która położona jest w Toskanii, w gminie Castelnuovo Berardenga, w prowincji Siena. Tutaj tradycja łączy się z gościnnością dzięki pensjonatowi, restauracji i winiarni. Przez ponad pięćdziesiąt lat posiadłość prowadzona była przez grecką księżniczkę Coralię Pignatelli della Leonessa. Produkowane tu Chianti Classico oraz Chianti Classico Riserva często zajmują miejsca na podium ważnych konkursów winiarskich. Wewnątrz posiadłości znajduje się również restauracja o tej samej nazwie, która oferuje między innymi doskonałe risotto z dzikimi warzywami oraz owczą ricottę „Gnudi” na carpaccio z cukinii, z serem Parmigiano Reggiano DOP.

Adres: Castelnuovo Berardenga

Capannelle

Capannelle to małe, XVIII-wieczne gospodarstwo z malowniczym widokiem na miasto, w którym wina produkowane są od 1975 roku. Co ciekawe, winiarnia ta była również jedną z pierwszych, które uprawiały winorośle Chardonnay w Chianti, uzyskując świetne wyniki. Właściciele tego miejsca dbają szczególnie o te winorośle, które na przestrzeni lat były świadkami zmiany właściciela, rozbudowy piwnicy i budowy słynnego Caveau. Capannelle to także mała urocza posiadłość z eleganckimi pokojami i apartamentami, w której można spędzić kilka dni.

Adres: Località Capannelle,13, Gaiole

Castello di Brolio

Obecnie Castello di Brolio jest popularnym miejscem dla odwiedzających, dzięki Francesco Ricasoli, który doprowadził to miejsce do tak wyjątkowego stanu. Chianti Classico Gran Selezione Colledilà oraz Chianti Classico Gran Selezione Roncicone to jedne z najcenniejszych win pochodzących z Brolio. Wina te doskonale komponują się z potrawami w Osteria del Castello, gdzie szef kuchni łączy tradycyjne przepisy z nowoczesnymi.

Adres: Castello di Brolio, Gaiole

Fonterenza

Fonterenza to winiarnia prowadzona przez dwie siostry Padovani, które zarządzają Campi di Fonterenza. Początkowo w 1997 r. miejsce to słynęło z produkcji doskonałej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dopiero z czasem powstało wino Brunello di Montalcino. Gospodarstwoto  narodziło się z pasji dwóch sióstr. Większa część terenu otoczona jest lasem dębowym, drzewami truskawkowymi i jałowcami. Obecnie winiarnia posiada około 3 hektary winnic, gdzie winorośle uprawiane są metodami biodynamicznymi. Piwnica, znajdująca się na terenie gospodarstwa powstała z dawnych stajni i spichlerzy. Przestrzeń podzielono na kilka części, w tym na miejsce do winifikacji oraz starzenia wina. W Campi di Fonterenza produkowane są m.in. wina: Brunello, Rosso di Montalcino oraz Lupo di Fonterenza.

Adres: Località Fonterenza, 99 Sant’Angelo in Colle, Montalcino

Zobacz także: Ranking najlepszych apartamentów i domów wakacyjnych w Toskanii

Autor: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Najlepsze hotele we Florencji

Poprzedni

Restauracje w Sienie. Ranking TOP 10 najlepszych restauracji

Dlaczego warto zobaczyć Radicofani? Atrakcje,zwiedzanie

Następny

Dodaj komentarz